Geld verdienen | Zelf een webshop maken

Geld verdienen | Zelf een webshop maken

Online geld verdienen met een webshop

Veel winkels verdwijnen uit het centrum van onze steden en dorpen. Ze moeten sluiten vanwege de hoge huur of simpelweg omdat er te weinig bezoekers komen. Erg jammer vind ik zelf, aangezien ik zelf verschillende winkels heb geleid en gehad en dat als een hele leuke tijd heb ervaren. Maar tijden veranderen en het biedt ook kansen. Je kan, zonder een te grote investering, een eigen webshop (e-commerce) beginnen en er online geld mee verdienen.

Voordelen van een webshop maken

Een groot voordeel van een webshop te opzichte van een ‘stenen winkel’ is dat je de kosten laag kan houden. Je hoeft bijvoorbeeld geen huur te betalen van een winkelpand, geen dure beveiligings- en kassasystemen en hoef je je over personeelskosten, zeker in het begin, geen zorgen te maken.

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je op een vrij makkelijke manier, en zo voordelig mogelijk, een eigen webshop kan gaan beginnen.

Een webshop laten maken

Je hebt natuurlijk al nagedacht over wat je wilt gaan verkopen en alles wat daarbij komt kijken, zoals bijvoorbeeld je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, waar je in gaat kopen en hoe je je administratie gaat verwerken. De volgende stap is het maken van een webshop. Je kan een webshop laten maken door een webdesignbureau. Zo’n bureau ontwerpt en maakt je complete webshop. Daarnaast kan je kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten om op die manier je webshop up-to-date te houden. Ze nemen al je werk uit handen maar dat is tegelijkertijd erg prijzig.

Maar dáár gaan we het in dit blog dus niet over hebben. Je wilt namelijk zélf een webshop maken om op die manier de kosten zo laag mogelijk te houden.


Hoe maak je zelf een webshop?

Het begint allemaal met het registeren van een domeinnaam. Het is belangrijk dat je een domeinnaam gaat vastleggen die overeen komt met de naam van je webshop. De kosten voor het vastleggen van een domein beginnen bij 1 euro voor het eerste jaar, maar je hebt dan dus echt alleen de domeinnaam.

Om je e-commerce winkel goed te beveiligen is het tegenwoordig verplicht om een zogenaamde SSL-sleutel aanwezig te hebben.

Het SSL-sleutel icoontje in je web browser

Een SSL-sleutel zorgt ervoor dat de gegevens van je klanten te allen tijde gewaarborgd en veilig zijn zodat hackers er niet mee aan de haal kunnen gaan. Veel providers vragen een jaarlijkse vergoeding voor zo’n sleutel, maar ze zijn er ook waarbij de SSL bij het hostingpakket zit inbegrepen.


“Online winkelruimte huren”

Om er vervolgens een webshop van te maken, heb je dus zo’n hostingpakket nodig. Je kan een hostingpakket zeg maar zien, als je winkelpand. Een hostingpakket zorgt ervoor dat je in je webshop (digitale) klanten kan ontvangen en daarnaast ook je spullen te koop kan aanbieden. Zo’n hostingpakket is er in verschillende formaten (MB’s). Hoe groter jouw webshop, hoe meer MB’s je nodig hebt om je webshop goed te laten draaien. En je snapt, hoe meer MB’s hoe hoger de kosten. Gemiddeld ben je voor een beetje webshop tussen de 25 en 40 euro per maand kwijt. Je hebt dan voldoende ruimte voor al je producten, foto’s en teksten. Daarnaast zal de webshop snel genoeg zijn en blijven om je klanten de juiste shop-ervaring te geven.


De beste hosting provider

Zelf heb ik de hosting voor mijn websites ondergebracht bij STRATO en YourHosting. Over beide hosting providers ben ik zeer te spreken en ik raad je dan ook aan één van deze providers te gebruiken

De prijzen van de hostingspakketten die ze aanbieden, ontlopen elkaar niet veel en met de klantenservice van beide providers heb ik goede ervaringen. Binnen 24 uur had ik een antwoord op mijn vragen. Kom je er in eerste instantie niet uit, dan kan je via de chat een gesprek aangaan. De chatmedewerker van YourHosting was zeer behulpzaam en heeft de verbinding niet eerder verbroken voordat ik voor de volle 100% een oplossing had voor mijn probleem. Met een chatmedewerker van STRATO heb ik (nog) geen ervaring. Mocht dat veranderen, dan zal ik dat hier uiteraard vermelden.

Beide providers bieden na aanschaf van het juiste hostingpakket de mogelijkheid aan om met WordPress een website te gaan maken. Dit is een extra service die ze aanbieden en WordPress is wereldwijd misschien wel het bekendste platform om websites en webshops mee te bouwen.

Leuk om te vermelden, is dat bij beide providers de SSL-sleutel gratis is.


Een website maken met WordPress

Een veel gebruikte methode voor het maken van een website, is er dus een maken met WordPress.

Om er vervolgens een webshop te maken, heb je de applicatie WooCommerce nodig.

Wordpress logo

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is de basis plugin voor een webshop en is gratis te installeren. Aan deze basisomgeving voeg je vervolgens verschillende applicaties (apps, red.) toe om je online winkel gestalte te geven. Je zal bijvoorbeeld een betaalplatform moeten installeren om betalingen mee te kunnen ontvangen via bijvoorbeeld iDeal en PayPal. Meer hierover in de onderstaande tutorial.

WooCommerce logo

Hoe maak ik een WordPress / WooCommerce webshop?

Omdat ik begrijp dat een handleiding van 100 kantjes zeer moeilijk doorheen te komen is, heb ik hieronder een zeer complete tutorial geplaatst. Volg deze, en de basis voor je webshop is gelegd en je kan aan de slag met je eigen WooCommerce webshop!  

WordPress / WooCommerce tutorial

Maar er is een nóg makkelijkere manier om een webshop te maken…

Een website maken met Shopify

Shopify is misschien wel het meest populaire platform om een goede webshop mee te maken. Waarom? Omdat je voor een vast bedrag per maand een volledig werkende webshop hebt, van hosting tot beveiliging, van ruimte tot winkelthema.

Daarnaast zijn er duizenden apps waarmee je je Shopify webshop ‘body’ kan geven. Veel zijn gratis maar er zijn er ook bij waar je voor moet betalen.

Shopify is ideaal als je wilt starten met Dropshipping.

Een voorbeeld van een Shopify webshop is www.doemijdiemaar.nu .

Shopify logo

Hoe maak ik een Shopify webshop?

Shopify heeft een compleet stappenplan voor je klaarstaan zodat je in no-time de perfecte webshop op poten kan zetten en geld kan gaan verdienen. Je kan je nu aanmelden en 14 dagen gratis en voor niets gebruik maken van Shopify. Doorloop het stappenplan en besluit daarna of het wat voor je is.


Vind je het niets? Dan kan je het heel makkelijk en kosteloos weer annuleren.

Geef een reactie